Set idees clau en fotografia d’arquitectura

 

Hi ha dos fets dels que sens dubte hem de partir si volem plantejar la comunicació d'un nou projecte d'arquitectura perquè aquesta resulti eficaç i sigui rendible.

El primer d'ells és el d'aturar-nos a pensar que la immensa majoria dels projectes que coneixem els coneixem primer i principalment per les fotografies que els representen. El segon el de comprovar que el medi natural en què la vida de les fotografies flueix és definitivament avui internet.

Si pensem que de la mateixa manera que milions d'imatges de nous i interessants projectes de qualsevol racó del món estan contínuament l'abast dels nostres ordinadors, tablets i smartphones, també les fotografies dels nostres projectes ho estaran per altres a qui hem d'atreure perquè les mirin, als que hem d'explicar de manera senzilla i captivadora el nostre projecte i als que, en darrer terme, hem de seduir per influir favorablement en la seva opinió sobre la nostra proposta.

Si tenim llavors una idea clara sobre què pretenem sobre la difusió dels nostres projectes d'arquitectura i posseïm un recurs tan increïblement potent com per fer que aquesta sigui global i perpètua, què hem de tenir en compte perquè les fotografies que els representen funcionin realment com necessitem?


Mercat dels Encants | b720 | Barcelona


Potser aquesta breu llista d'idees sobre la fotografia d'arquitectura us pugui ser útil:

La fotografies d'arquitectura interpreten un projecte, no el documenten: qualsevol persona pot apuntar una càmera cap a un edifici i capturar una imatge que documenti el seu aspecte o estat sense cap altra intenció que vagi més enllà de solament certificar-ho. La fotografia d'arquitectura emprada com un recurs documental posseeix molt poca o cap força comunicativa.

És completament impossible fotografiar un projecte sense comprendre’l abans. Les fotografies d'arquitectura són els vehicles que interpreten i sintetitzen en imatges els elements essencials que fan únic i diferent a un nou projecte d'arquitectura. La comunicació neix d'una mirada intencionada del fotògraf sobre el projecte per fer-ho atractiu primer i intel·ligible després.


Cripta Gaudí | Antoni Gaudí | Sta. Coloma de Cervelló, Barcelona


No hi ha res més important en una fotografia d'arquitectura que l'elecció correcta del punt de vista: la posició de la càmera és l'únic factor responsable de l'aparença en perspectiva d'un edifici i de la distribució dels elements de la imatge en l'enquadrament fotogràfic. Si el punt de vista canvia, les proporcions dels elements de la imatge es transformen i l'aparença de l'edifici també. De la distribució del pes dels elements de la imatge en l'enquadrament resulta una interpretació favorable o desfavorable del projecte.

Res passa mai per casualitat en fotografia d'arquitectura perquè totes les decisions que el fotògraf pren afecten a l'enquadrament i conseqüentment a la comunicació del projecte: la posició de la càmera, el seu angle més alt o més baix, la distància focal de les lents més la quantitat, qualitat, distribució i temperatura de la llum són totes variables que el fotògraf d'arquitectura conscientment fa servir per construir un enquadrament visualment atraient a partir de comprendre el projecte amb la intenció evident d'interpretar-ho i comunicar-ho.

Si la mirada del fotògraf sobre el projecte és neta i directa, la comunicació resulta molt més nítida i eficaç. Com més simple, net i clar sigui el llenguatge visual de l'enquadrament fotogràfic, més harmònicament aquests funcionen i més ràpidament atrauran l'atenció de l'espectador. Formes simples i colors saturats funcionen sempre molt millor que un excés d'elements que ofeguen l'enquadrament.


Districte 22@ | Barcelona


Tots els elements que no aporten sentit i força a una fotografia d'arquitectura, de fet li estan restant. Una elecció negligent del punt de vista o una aparença despreocupada dels elements de l'enquadrament en una fotografia obstrueixen tant la claredat com el flux de la comunicació que perseguim i determinen que l'espectador identifiqui negativament que tant la imatge com l'arquitectura que aquesta representa siguin pobres i de poca qualitat.

La fotografia d'arquitectura és una qüestió de persuasió: tots els esforços que fem per crear les fotografies que representen un projecte d'arquitectura estan sempre encaminats a seduir a l'espectador que les contempla per convèncer-lo que la nostra feina –la dels arquitectes, però també el dels fotògrafs …– és la millor que podem oferir.

La representació fotogràfica professional d'un projecte d'arquitectura és l'últim pas, vital i necessari, de tots els que conformen el seu recorregut immediatament anterior a la seva difusió pública en tants mitjans digitals o impresos com ens sigui possible.

Escollir al professional que fotografiï el projecte i ho comuniqui en imatges resulta llavors una elecció més que important.

 
David Cardelús